How-to: De basisonderlijn knopen
Je wilt gaan vissen met een zelfgeknoopte onderlijn maar weet niet precies hoe je dit aanpakt? In dit artikel vind je alles om zelf aan de slag te gaan. Een standaard onderlijn bestaat niet, vandaar dat ik het maar de “basisonderlijn” noem. Dit artikel is bedoeld voor de beginnende visser die zelf zijn onderlijnen wil gaan knopen. Waar moet een onderlijn aan voldoen? Welke haak gebruik ik? Welk onderlijn materiaal kan ik het beste kiezen? Allemaal moeilijke vragen, zeker als je net begint met vissen. Maar zo heel moeilijk hoeft het allemaal niet te zijn, de “basisonderlijn” die ik beschrijf in dit artikel is breed inzetbaar en met wat kleine aanpassingen kan je er overal mee aan de slag!
Waar moet een onderlijn aan voldoen?
In de basis hoeft een onderlijn maar een paar dingen echt te doen:
-Een vis haken.
-Niet breken tijdens de dril.
-De vis zo min mogelijk beschadigen!
Hoe knoop je nu een onderlijn die hieraan voldoet? Dat leg ik hieronder stap voor stap uit.
Het knopen van een simpele basisonderlijn.
Het begint met het verzamelen van de materialen die benodigd zijn: een haak en onderlijnmateriaal. Dat is alles! Echt, als je op internet rondzwerft lijkt het alsof er van alles nodig is om vis te kunnen vangen, maar dat is niet waar. Ook wij passen allerlei andere rigs toe of voegen het een en ander aan een basisonderlijn toe, maar als het even tegenzit grijpen we allemaal terug naar die oude vertrouwde onderlijn waar we blind op kunnen vertrouwen. Dat is in grote lijnen deze basisonderlijn. Qua onderlijn is dit, net als 30 jaar geleden, alles wat je nodig hebt. Zodra je verder kijkt zijn er wel een heleboel dingen die je kunt toevoegen die je in allerlei situaties meer vis op kunnen leveren, maar er kan ook van alles mee misgaan. Als je begint met vissen kan je het beter simpel houden denk ik, hoe meer keuzes hoe meer twijfel. Eén ding kan ik je aanraden wat vroeger nog niet verkrijgbaar was en toegepast werd en dat is de kant en klare line aligner. Hier kan je niet mee fout gaan denk ik en het heeft veel voordelen qua inhaking, maar daarover later meer. Dus, de benodigdheden:
Welke haak gebruik ik? Ik zou met een klauwhaak beginnen. Deze heeft een goede houvast in de bek. Dit is een haak die prima werkt in alle omstandigheden, het is een veilige keuze. De klauwvorm (punt wijst naar binnen en de steel is kort) zorgt ervoor dat de haak goede houvast heeft in de karperbek. Wanneer je nog niet zo ervaren bent komt het wel eens voor dat je tijdens de dril te veel of juist te weinig druk zet, deze haak blijft het beste zitten bij te weinig druk en gaat het minst “lopen” in de bek bij te veel druk. Je verspeelt en beschadigt hierdoor minder vissen. Zelf kies ik vaak voor de “wide gape” van het merk Korda. Ik zou kiezen voor maat 6 met micro weerhaak. Neem niet de “Kaptor” variant, deze haken zijn weliswaar scherper, maar daardoor ook weer eerder bot.
Welk onderlijnmateriaal kan ik het beste kiezen? Het meest allround is een “coated hooklink”. Dit wil zeggen een gevlochten lijn met daaroverheen een kunststof coating die hem iets stugger maakt. Deze coating kan je er gemakkelijk vanaf strippen zodat je kan kiezen of je soepel gebruikt of juist iets stugger. Deze onderlijn maken we “semi-stiff”, dat wil zeggen dat een deel van de onderlijn gestript is en een deel ongestript. Dit heeft vele voordelen waarvan de belangrijkste is dat je de rig minder snel in de war gooit. De “Camotex soft” van Fox, of de “N-trap stiff van Korda” bijvoorbeeld, zijn prima materiaal, de 20lb variant voldoet prima.
Kant en klare line aligner: Dit is een voorgevormd stukje silicone dat je over het haakoog schuift, dit zorgt voor een betere inhaking. Voorheen waren line alginers alleen voor de gevorderde vissers omdat je ze zelf moest maken van “shrink tube”, hierdoor hadden die vissers zeker een voordeel. Maar tegenwoordig zijn er prima kant en klare line aligners te koop waardoor elke visser dit voordeel kan toepassen. Dit is de reden dat dit niet mag ontbreken in een basisonderlijn. Wij gebruiken een haak met een korte steel, daarbij gebruiken we een langere line aligner. Mijn voorkeur gaat uit naar die van het merk Strategy en de langere variant is dan de “medium”.
Daarnaast heb je wat tools nodig om de onderlijn te knopen:
-Een schaartje
-Een liniaal of meetlint
Alles bij de hand? Dan kunnen we beginnen!
Stap 1: knip 40 cm onderlijnmateriaal af.
Stap 2: strip ongeveer 15 cm van de coating weg. Je kunt hiervoor een speciale stripper gebruiken, maar ook met je tanden kun je prima een deel van de coating verwijderen.
Stap 3: pak een uiteinde van het onderlijnmateriaal en maak een lusje (ook wel “hair” genoemd).
Stap 4: pak de haak en haal de onderlijn met het gecoate deel door de achterkant van het haakoog.
Stap 5: meet ongeveer 2,5 cm af voor de hair.
Stap 6: knoop de haak vast met een “knotless knot”. (Klik hier voor een uitleg van de knotless knot).
Stap 7: controleer of je 4 tot 7 cm gestripte onderlijn hebt boven de haak
Stap 8: schuif de line aligner over de onderlijn richting het haakoog.
Stap 9: schuif de line aligner over het haakoog, dit kan wat lastig gaan maar met een beetje speeksel moet het lukken. Als hij er ver genoeg overheen zit, ziet hij er zo uit (zie 1e foto). Zorg ervoor dat de lijn aan de voorkant (kant van de haakpunt) uit de line aligner komt (zie 2e foto).
Stap 10: meet ongeveer 20 cm af, vanaf de haakpunt gemeten.
Stap 11: maak daar een lus door middel van een “8-knoop”.
Gefeliciteerd, als het goed is heb je nu je eigen onderlijn geknoopt! Klaar om hem aan je systeem te bevestigen.
Finishing touch
Test je onderlijn door goed aan de lus en haak te trekken. Daarna kan je de rig aan je systeem bevestigen door middel van een quick-link en een anti tangle sleeve, maar daarover binnenkort meer in een volgend artikel over systemen. Bevestig je boilie aan de hair en fixeer hem met een boiliestoppertje en je bent klaar om karpers te vangen!
Dit artikel beschreef een semi-stiff basisonderlijn. Naast de semi-stiff rig zijn er nog vele andere varianten, elk met zijn eigen eigenschappen. De recoil-rig, combi-rig, multi-rig en nog tientallen anderen. Dit zijn allemaal onderlijnen bedoeld voor bodemaas, daarnaast zijn er nog heel veel onderlijnen voor drijvende boilies, de zogenaamde pop-ups. Genoeg te ontdekken dus!
Simon Verver.